 | Tradycje kulinarne Szwecji Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Format: 165 x 235 mm Ilość stron: 240 Oprawa: miękka ze skrzydełkami Papier: offset Cena okładkowa: 64.00 zł Cena w sklepie Hanami: 64.00 50.00 zł ISBN 9788365520531 Data publikacji: październik 2021

|
|
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów, to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o jedzeniu wikingów ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To także historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
W książce poza opowieścią o szwedzkiej kulturze kulinarnej znalazły się też 22 proste przepisy na specjały słodkie i wytrawne, w tym receptury na koktajle.
Partnerami książki są: Ambasada Szwecji, Arctic Paper, Electrolux, Instytucja Kultury Samorządu Województwa Pomorskiego, Honorowy Konsulat Generalny Szwecji w Gdańsku, Max Burgers, Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku, Polsko-Szwedzka Izba Gospodarcza oraz Stena Line.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek - specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (w 2014 roku książka zdobyła główną nagrodę w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a rok później podczas uroczystości z okazji dwudziestolecia konkursu Gourmand World Cookbook Awards na Frankfurt Book Fair 2015 uzyskała trzecie miejsce i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014). W 2015 roku ukazała się jej kolejna publikacja – Tradycje kulinarne Korei, również nominowana do Gourmand World Cookbook Awards (wyniki zostaną ogłoszone 28-29 maja 2016). Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Publikacje, które również mogą Cię zainteresować:
|