Od kiedy Japończycy jadają sushi?
Czy gospodarzowi wypada samemu napełnić kieliszek alkoholem?
Czy ryż jest podstawowym pożywieniem Japończyków?
Kiedy w Japonii pojawiły się pierwsze restauracje - wcześniej czy później niż we Francji?
Jakiej potrawy nigdy nie spróbuje cesarz?
Z czego w Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się desery i słodycze?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie Państwo w tej książce -
pierwszej w Polsce publikacji poświęconej japońskiej kulturze żywieniowej. Kultura kulinarna Japonii od kuchni!
RECENZJE PRASOWE
[...] Magdalena Tomaszewska-Bolałek koncentruje się w swojej książce na dwóch
aspektach kuchni japońskiej. Przede wszystkim przytacza jej najważniejsze i najciekawsze cechy. Mówi o tym, że Japończycy najchętniej jedzą potrawy surowe
lub przygotowane tuż przed podaniem. Prawie nie stosują przypraw, dbają o wydobywanie autentycznego smaku danego produktu. Posiłki są różne, w zależności
od sezonu. A teraz coś dla pań – kuchnia japońska jest lekkostrawna i mało kaloryczna! Jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka – kształty i
kolory naczyń dostosowane są do potrawy. Ważne są wrażenia smakowe, wzrokowe, a nawet dotykowe i słuchowe (np. odgłosy chrupania).
Te i wiele innych ciekawostek autorka okrasza interesującymi opowiastkami z życia Japończyków, legendami i popularnymi wierzeniami.
Dowiadujemy się na przykład, że soja łagodzi objawy menopauzy, a ciasteczka ryżowe pochodzą z księżyca, gdzie były przyrządzane przez... króliki!
Całość umieszczona jest – i tu ujawnia się druga myśl przewodnia książki – w perspektywie historycznej. Poznajemy dzieje kuchni wschodniej
od momentu pojawienia się na Archipelagu Japońskim homo sapiens sapiens aż do dnia dzisiejszego, kiedy kultura żywieniowa Kraju Kwitnącej
Wiśni musi mocno bronić się przed postępującą amerykanizacją.
Ryżowe ciasteczka z księżyca Ewa Zaguła LoliPOP (11.05.2008)
[...] „Tradycje kulinarne Japonii” to nie kolejna książka kucharska, tłumacząca jak wykonać sushi,
ale dobrze opracowana rozprawa na temat japońskich tradycji. Znaleźć tu można zasady japońskiej wymowy,
historię Kraju Kwitnącej Wiśni oraz fascynujące miejscami opisy tradycji, tak odmiennej od naszej.
JAPOŃSKA KUCHNIA Granice.pl (29.02.2008)
[...] Tradycje... to literacka wyprawa nie tylko w świat smaków i
zapachów, ale także, a może przede wszystkim okazja do przyjrzenia się procesom, które przez setki lat
budowały znaczną część społecznych relacji. W książce, poza syntetycznym ujęciem kuchni japońskiej,
znajdziemy więc wyjaśnienie takich zagadnień jak „kultura żywieniowa” czy też „zasady etykiety
związanej ze spożywaniem posiłków”. [...]
[...] Silnym punktem tej książki jest podjęcie próby opisania zjawiska „kultury żywieniowej” i
przybliżenia go Polakom, z których większość, podobnie jak i inne społeczeństwa zachodnie,
zapomniała, iż różnica między „odżywiać się” a „jeść” nie kończy się liczeniu kalorii i
bilansowaniu białek, tłuszczów, węglowodanów i witamin.
"Jeść" znaczy "spotykać się" tekst recenzji Rafał Pawłowski Gildia.pl (18.10.2007)
[...] Znakomita książka, która nie jest zbiorem przepisów,
a rzeczowym wprowadzeniem do japońskiej kultury jedzenia, przy czym opisuje jej historię i wiele obyczajów tak,
że przybliżają całą kulturę Kraju Kwitnącej Wiśni. Dotychczas jest to najbardziej wnikliwa pozycja na polskim
rynku o historii japońskiej kuchni. Shokubunka – kultura żywieniowa jest emanacją zmian i historii obyczajowości
Japończyków, jest równie egzotyczna, ciekawa i inspirująca, co cała kultura tego kraju. Smaczny kąsek dla spragnionych wiedzy.
Palce lizać i zrozumieć tekst recenzji Adam Gawęda Słowem.onet.pl (24.09.2007)
[...] To Japonia pokazana „od kuchni”, począwszy od XII tysiąclecia p.n.e.
aż do czasów współczesnych. Jest to książka niezwykła i pouczająca, uświadamiająca nam Europejczykom niezwykłe zjawisko
jakim jest shokubunka – kultura żywieniowa, oraz to, jak ogromną wagę przywiązują do przygotowywania i spożywania posiłków
mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni. [...]
Japonia od kuchni tekst recenzji Izabela Wierzchacz Semestr magazyn studentów (09.2007)
[...] Aby więc wiedzieć, o co chodzi w filmach, móc zabłysnąć w towarzystwie
podczas spotkań nie tylko biznesowych czy też po prostu uniknąć takiego faux pas, jakie popełniła wspomniana na początku
para, warto wiedzieć więcej na temat japońskich tradycji kulinarnych. Mała książeczka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
stawia sobie za cel przybliżenie historii kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
Nie jest to książka kucharska, nie jest to też poradnik japońskiego savoir vivre, choć pewne elementy tych tematów pojawiają
się. „Tradycje kulinarne Japonii” opowiadają przede wszystkim historię japońskiej kuchni. W kolejnych rozdziałach,
odpowiadającym kolejnym historycznym erom Japonii, dowiadujemy się, jakie nowe dania powstawały, jakie wydarzenia,
przemiany gospodarcze i społeczne im sprzyjały, jakie były wpływy zwyczajów i kuchni zagranicznej.
Oczywiście dania to nie wszystko – istotny jest też proces przygotowania, sposób podania, naczynia, rytuały.
Autorka stara się dodawać również pewne historyczne ciekawostki – na przykład opowieść o urzędniku, który
był tak uczciwy, że pieniędzy wystarczało mu jedynie na tofu, co spowodowało, że tym mianem do dziś określa
się biednych i uczciwych urzędników państwowych. Tofu, jak wiadomo, u nas się nie przyjęło…
Rys historyczny uzupełnia przydatny rozdział o zasadach japońskiej
etykiety, z którego można między innymi dowiedzieć się, jak NIE jeść pałeczkami, i o tym, że popularny u nas zwyczaj
rozprowadzania chrzanu wasabi w sosie sojowym to rzecz karygodna i wysoce nieestetyczna… [...]
Nie tylko sushi tekst recenzji Konrad Wągrowski Esensja (30.06.2007)
"Jedzenie to w Kraju Kwitnącej Wiśni temat kultowy" - wyjaśnia Magdalena Tomaszewska-Bolałek w "Tradycjach kulinarnych Japonii". Temat dyżurny, jak pogoda dla Anglików, a zarazem duma narodowa. Przeświadczeni o swojej wyjątkowości Japończycy mają też własną, oryginalną kulturę żywieniową (shokubunka).
W sushi, tofu, sosie sojowym, ale i japońskiej estetyce podawania potraw, zakochał się cały świat. By wiedza o nich nie była tylko powierzchowna, warto zaznajomić się głębiej z historią i kulturą tego kraju.
[...]
Jak jedzą w Japonii? tekst recenzji Dominika Bieńkowska Dziennik (27.04.2007)
[...] Autorka, prowadząc nas od jedenastego tysiąclecia p.n.e. do dziś, funduje nam podróż poprzez historię kuchni, ale też agrokultury, rolnictwa i różnic społecznych.
Przedstawia Japonię dosłownie konsumpcyjną, która zmieniała się i dostosowywała do panujących warunków, wojen i konfliktów.
Opowiada o tym co się jadło, intryguje wiadomościami, o których zwyczajni pożeracze kiełbasy, nie mają pojęcia.
Rzadkością występowania żywności, a przede wszystkim brakiem produktów, które teraz uznajemy nie tyle za niezbędne, co za wieczne.
Dochodząc do czasów obecnych, ukazuje Japonię nie tylko jako kraj ryżu i sushi, które tak fascynuje obecnie kuchnię całego świata. [...]
Jednak przede wszystkim tłumaczy, dlaczego posiłek w Japonii wciąż jest tak celebrowany. Jak dla wielu jest istotny, w szczególności dla najstarszego pokolenia. [...]
Książka na pewno NIE kulinarna! tekst recenzji Tomasz Kowalski Wirtualna Polska - Ksiązki (09.03.2007)
To pierwsza w Polsce tak szczegółowa publikacja poświęcona japońskiej sztuce kulinarnej oraz kulturze żywienia.
Autorka odpowiada na wiele pytań nurtujących wielbicieli nowych smaków i poszukiwaczy rarytasów kuchni wschodniej.
Tradycje kulinarne Japonii miesięcznik Globtroter (03.2007)
Popularność sushi w Polsce jest coraz większa. Często jednak wielu początkujących smakoszy nie wie tak naprawdę, co je.
Książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to nie zbiór lakonicznych przepisów, ale bogata w anegdoty i historyczny kontekst opowieść o
zwyczajach i tradycjach kulinarnych Kraju Kwitnącej Wiśni. Przekonamy się, że shokubunka, czyli po japońsku: kultura żywienia, potrafi by prawdziwym arcydziełem.
Jak jeść to wszystkimi zmysłami miesięcznik Sukces (1.03.2007)
Porządnie opracowana, ładnie wydana, niegruba a pełna ciekawych informacji książka.
Przedstawia wybrane zagadnienia z związane z kulinariami Japonii, pokazuje kulturę żywieniową w jej aspektach materialnym, społecznym i duchowym,
historię japońskiej kuchni, zasady etykiety. Bo przecież nasza wiedza nie wykracza poza triadę: ryż, sushi, zielona herbata. Ale już mięso waleni czy
walentynki po japońsku to czarna magia. Duży plus za odwołania okołokulinarne w filmach, serialach i komiksach. Po tej lekturze schabowy, którego
widok z dawien dawna mnie rozczulał, po raz pierwszy wcale mi nie smakował.”
Tradycje kulinarne Japonii tekst recenzji Marta Król, miesięcznik Premiery (1.02.2007)
[...] Leżąc, otworzyłem malutką książeczkę wydaną nakładem wydawnictwa Hanami, która okazała się jedyną interesującą rzeczą,
z jaką miałem tego dnia do czynienia. "Tradycje kulinarne Japonii" skończyłem czytać nad ranem. Książkę napisała Pani Magdalena Tomaszewska-Bolałek,
a kupiłem ją dlatego, że maestro kuchni Dalekiego Wschodu Pan Paweł Albrzykowski powiedział mi, że każdy, kto chce choćby naskórkowo pojąć
istotę rolowania makizushi, diagnozę powstania ura makizushi, proporcje tezu, historię i skład bulionu dashi czy lepienia nigiri, powinien ją przeczytać.
Przeczytałem... Przed i na emigracji, tekst Stanisław Mancewicz Gazeta Wyborcza Magazynek (18.01.2007)
RECENZJE NAUKOWE
[...] mamy do czynienia z książką interesującą i oryginalną, ze wszechmiar godną wydania drukiem. Z całym przekonaniem stwierdzam, że oczekują tego rzesze Czytelników zainteresowanych egzotycznymi tradycjami kulinarnymi dalekiego Nipponu.[...]
prof. dr hab. Józef Włodarski
[...] Czytelnik poznaje więc nie tylko podział potraw japońskich, historię półproduktów dla nich charakterystycznych, dzieje i przeobrażenia samych potraw, ale także ich tło kulturowe i obyczajowe. [...]
dr Maciej Kanert
|