![]() |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
|
Książka wygrała główną nagrodę Gourmand World Cookbook Awards i zdobyła tytuł najlepszej książki na świecie w kategorii kuchnia japońska w 2013 roku! Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie. Magdalena Tomaszewska-Bolałek - specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (w 2014 roku książka zdobyła główną nagrodę w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a rok później podczas uroczystości z okazji dwudziestolecia konkursu Gourmand World Cookbook Awards na Frankfurt Book Fair 2015 uzyskała trzecie miejsce i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014). W 2015 roku ukazała się jej kolejna publikacja – Tradycje kulinarne Korei, również nominowana do Gourmand World Cookbook Awards (wyniki zostaną ogłoszone 28-29 maja 2016). Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Publikacje, które również mogą Cię zainteresować: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
---|
![]() |
---|