strona główna     facebook     twitter     hanami.pl
komiks, manga, hanami

publikacje zapowiedzi sieć sprzedaży formularz zamówienia wystawa komiksu kontakt


komiks japoński, Hanami, Japońskie słodycze Magdalena Tomaszewska-Bolałek,manga

Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Format: 171 x 246 mm
Ilość stron: 320
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Cena okładkowa: 69.00 zł
Cena w sklepie Hanami: 69.00 52.00 zł
ISBN 978-83-60740-78-1
Data publikacji: maj 2013

Patronat medialny:
Biblionetka Durszlak Gastronauci Gildia Granice Kuchniaplus Kuchnia Male Men Polska Gotuje Ugotuj.to Jedzijedz Torii Purpose Konnichiwa Muzeum Azji i Pacyfiku Państwowe_Mureum_Etnograficzne

kup teraz publikację Hanami!



Przykładowe strony

                        


         Książka wygrała główną nagrodę Gourmand World Cookbook Awards i zdobyła tytuł najlepszej książki na świecie w kategorii kuchnia japońska w 2013 roku!

Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata, w tym wydawanych przez wydawnictwa akademickie.


Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.


         Magdalena Tomaszewska-Bolałek – Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

         Magdalena Tomaszewska-Bolałek - specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (w 2014 roku książka zdobyła główną nagrodę w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a rok później podczas uroczystości z okazji dwudziestolecia konkursu Gourmand World Cookbook Awards na Frankfurt Book Fair 2015 uzyskała trzecie miejsce i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014). W 2015 roku ukazała się jej kolejna publikacja – Tradycje kulinarne Korei, również nominowana do Gourmand World Cookbook Awards (wyniki zostaną ogłoszone 28-29 maja 2016). Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.


Publikacje, które również mogą Cię zainteresować:

  komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_japonii,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_jp,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_kr,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_en,manga   komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_korei,manga   komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_finlandii,manga

komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami

hanami, komiks, manga